Marsalkka Mannerheim antoi omakätisesti signeeratun valokuvan kiitokseksi Mikkelin sotasairaalan keskuksen neideille 29.4.1944. ESPER-hankkeen työmaiden edetessä Essoten puhelinpäivystäjien tiloihin kävi taidekoordinaattori Heidi Huovinen hakemassa (27.8.) marsalkan kiitoslahjan puhelinvaihteen henkilökunnan pyynnöstä. Heillä ei ollut taululle tiedossa uutta sijoituspaikkaa.

mg 0452 mannerheim kuva
Valokuva sijaitsee nyt ESPER-hankkeen taideteosjemmassa ja sille etsitään uutta näyttävää paikkaa.

– Teos on arvokas ja se kannattaa sijoittaa vitriiniin nähtäville. Mannerheimin teksti taulun takaa on syytä tuoda myös esille. Pohdimme, olisiko järkevää sijoittaa kuva ihan pääaulaan, jolloin sairaala kuuluisi Mikkelin Mannerheim-aiheiseen sotahistoriaketjuun, miettii ESPER-hankkeen hankejohtaja Pirjo Syväoja.

mg 0452 mannerheim kuva takaa
Mannerheimin teksti taulun takaa on syytä tuoda myös esille.

Taidekoordinaattorit tulevat sijoittamaan teoksia uudelleen. Huovinen kehottaa kysymään heiltä neuvoa muuttojen yhteydessä.

– Essote omistaa yllättävän arvokkaitakin teoksia, joita tulisi käsitellä varoen ja pohtia myös niiden kohtalo muuttojen yhteydessä. Onko kyseessä väliaikainen muutto vai lopullinen? Onko teokselle luonteva sijoituspaikka tai erityistä tunnearvoa yksikön henkilökunnalle? Neuvoa teosten siirtoon ja sijoitteluun muuttojen yhteydessä voi kysyä taidekoordinaattoreilta, minulta ja Riitta Moisanderilta, Huovinen vinkkaa.

Taidekoordinaattorit sijoittavat nykyistä taidetta uusien taideteosten kanssa uusiin tiloihin ja luovat näin uusia teoskokonaisuuksia. Tästä on yksi esimerkki taiteilija Antti Sajaniemen teokset, jotka kehystettiin uudelleen ja sijoitettiin keskussairaalan uudistettuun B-osaan. Aiemmin työt olivat hajallaan eri puolilla kuntayhtymän tiloja sijoitettuna erilleen keskussairaalan ja Moision tiloihin.

mg 0452 antti sajaniemi taidetta kuva mikkeli keskussairaala
Antti Sajaniemen teokset sijoitettiin yhdeksi näyttelykokonaisuudeksi.

Teokset haluttiin sijoittaa yhdeksi kokonaisuudeksi. Niissä toistuvat myös B-osan uuden värimaailman sävyt.

Lisätietoja
Heidi Huovinen
Taidekoordinaattori
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Riitta Moisander
Taidekoordinaattori
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.